Stina Velocette är en artist, låtskrivare och producent från Göteborg som varit verksam inom Sveriges hiphop- & reggaescen sedan 2001.

2016 släpptes Stina Velocettes två första låtar som soloartist och ett starkt sug efter mer väcktes på kort tid.

Stina har redan hunnit få låttitlar och textrader intatuerade av personer som påverkats av texterna. Hon har överösts med meddelanden på sociala medier från kvinnor som sagt att dom relaterar och tackat för att hon är den kollektiva rösten för sånt dom gått igenom. Debut-EP:n ”Motljus” (2017) fick mycket uppmärksamhet för sina målande, starka och feministiska texter. Pressen gav Motljus strålande recensioner och flera av singlarna fick rotation på P3.

Hösten 2017 släppte hon singeln ”Ska det va såhär” som fick ett enormt genomslag både i media och hos lyssnarna. Låten skrev Stina inspirerad av alla berättelser som kvinnor delat med sig i och med #metoo – som en hyllning och kampsång till sina systrar. 2017-2019 har Stina Velocette turnérat landet runt med sitt crew – en liveshow fylld av pondus och kvinnokraft.

Hösten 2019 släpptes fullängdaren NIO LIV, innehållande 11 spår. Detta är Velocettes första solo-album och innehåller singlar som ”Tyckte jag såg dig”, ”Visa från barrikaderna”, ”Ska det va såhär”, ”Vi styr saker”, ”Jag vill ha mer” och ”Stilla min ångest”. Producenter är förutom Stina Velocette själv, tunga namn som tex Kapten Röd och Stress. Albumet gästas av Vic Vem, Hofmästarn, Liza True, Roffe Ruff, Slim Prince och Nayomi.

Stina är dock långt ifrån en nybörjare. Hon har en gedigen katalog tillsammans med tidigare projekt och grupper och har varit en central del av Sveriges hiphop- och reggaescen i snart två decennium. Förutom hennes imponerade samarbeten med artister som Roffe Ruff, Syster Sol, Etzia och Kapten Röd har hon varit aktiv med de egna grupperna ”Äkta Kärlek” (2005-2008) och ”Serengeti” (2008-2014). Äkta Kärlek (bestående av Stina Velocette & Matilda Sjöström) släppte en fullängdare och turnérade runt om i Sverige i några år, fick mycket medial uppmärksamhet för sina politiska texter som behandlade såväl Göteborgskravallerna som sex ur en kvinnas perspektiv. De sjöng på svenska över egenproducerade beats och tog en välbehövd plats som kvinnor i den, på den tiden, ännu mer mansdominerade urbana scenen.

I januari 2008 startade Stina en ny grupp tillsammans med Liza Mukasa (som för övrigt är en av gästartisterna på albumet ”NIO LIV”); reggae/dancehall-gruppen Serengeti. 2010 släppte Serengeti debutalbumet “Standing Steady” och turnerade konstant under många år, runt om i hela Europa, Sydafrika och Jamaica. Som mest gjorde de över 100 spelningar på ett år. Hösten 2013 släppte Serengeti sitt andra album ”Rebellious Hearts” där alla singlar från skivan fick rotation på P3. Serengeti turnérade även som förband till både Public Enemy och Looptroop Rockers, arbetade med producenter som Don Corleone (Beyoncé, Sean Paul mfl) och körde stenhårt på detta projekt tills de la ner i början av 2015. Det var då som Stina för första gången fick en paus från musikscenen och det blev naturligt att ta steget börja arbeta med ett soloprojekt;

”När jag har gjort musik innan – oavsett om det har varit som producent, låtskrivare eller artist– har jag alltid varit en del av en grupp. Nu har jag gjort tvärtom. Istället för att bolla beats och texter i en replokal med en massa folk har jag bara lyssnat på mig själv. Stått vid Röda sten med en barnvagn och nynnat fram svenska RnB-texter. Helt utan måsten, helt ifred.”

Den röda tråden i Stinas musik är starka och nakna texter på svenska, inte sällan med en feministisk agenda. Inga låtar lämnar lyssnaren oberörd.

Catchiga refränger, nyskapande luftiga beats möter det tunga och mörka. Stina Velocette har gång på gång visat att hon besitter en fingertoppskänsla för låtskriveri. Historier och bilder målas upp. Melankoli blandas med hopp och styrka. Hon får lyssnare att gråta ut till vissa låtar, medan hon med andra ger insikt i att man kan äga sitt liv.

Stina och hennes crew har under 2017-2019 turnérat över Sverige. När hon står på scen gör hon det tillsammans med DJ, dansare och kör. Hela crewet består av kvinnor.

Våren 2020 skulle Stina Velocette ut på turné med albumet ”NIO LIV” men de hann bara göra ett fåtal gig innan Corona-pandemin satte stopp för konserterna. Nu är Velocette och hennes crew mer taggade än någonsin att möta publiken.

Vid sidan av sina olika band och sitt soloprojekt har Stina i flera år har drivit skivbolag (hon har skivbolaget Same Plate Music tillsammans med bl.a. Kapten Röd) och hon har sin egen studio i hjärtat av Majorna där i första hand kvinnor spelas in och enbart kvinnor håller i spakarna. Hon har även under många år producerat musik åt TV-serier, åt andra artister och gjort jinglar åt poddar samt arbetat med workshops i olika former med främst ungdomar. 2017 var hon en del av den legendariska turnén ”Hundralappen”, som förband, kör och gästartist.