Där melankoli blandas med hopp och styrka

Stina Velocette är en svensk artist, låtskrivare och producent från Göteborg som varit verksam inom Sveriges hiphop & reggaescen sedan år 2001.

Under åren 2005–2008 var Stina aktiv i gruppen ”Äkta Kärlek” som hon startade tillsammans med Matilda Sjöström (Steget/Det Brinner). Matilda och Stina släppte en fullängdare och turnérade runt om i Sverige i några år, fick mycket uppmärksamhet för sina politiska texter som behandlade såväl Göteborgskravallerna som sex ur en kvinnas perspektiv. De sjöng på svenska över egenproducerade beats och tog en välbehövd plats som kvinnor i den, på den tiden, ännu mer mansdominerade urbana scenen.

I januari 2008 startade Stina en ny grupp tillsammans med Liza Mukasa – reggae/dancehall-gruppen Serengeti, som 2010 släppte debutalbumet “Standing Steady” och som turnerade konstant under många år, runt om i hela Europa, Sydafrika och Jamaica. Hösten 2013 släppte Serengeti sitt andra album ”Rebellious Hearts” där alla singlar från skivan fick rotation på P3. Serengeti var förband till både Public Enemy och Looptroop Rockers och körde stenhårt på detta projekt tills de la ner i början av 2015.

Vid sidan av dessa projekt har Stina i flera år har drivit skivbolag och studio där i första hand kvinnor spelas in och enbart kvinnor håller i spakarna. Dessutom har hon turnerat, rappat och sjungit tillsammans med Roffe Ruff, Kapten Röd, Etzia, Beri och Syster Sol mfl. Hon har även under många år producerat musik åt TV-serier, åt andra artister och gjort jinglar åt poddar.

Under 2016 solodebuterade Stina Velocette på otrampad mark– RnB på svenska.

Med många års erfarenhet från den svenska hiphop/reggae-scenen gjorde hon det med bestämda steg.

Vi fick under 2016 ta del av Stina Velocettes två första låtar som soloartist; ”Rutorna Nere” och ”Hålla Det Öppet” och ett starkt sug efter mer väcktes på kort tid. Debut-EPn ”Motljus” släpptes i slutet av mars 2017 och Stina har redan hunnit få låttitlar intatuerade av personer som påverkats av texterna. Hon har överösts med meddelanden på sociala medier från kvinnor som sagt att dom relaterar och tackat för att hon är den kollektiva rösten för sånt dom gått igenom. Pressen gav Motljus strålande recensioner och vissa av singlarna fick rotation på P3.

Den röda tråden på Motljus är Stinas starka och nakna texter på svenska, över tunga mörka beats. Med EPn visar Stina Velocette att hon besitter en fingertoppskänsla för låtskriveri. Historier och bilder målas upp. Melankoli blandas med hopp och styrka. Hon får lyssnare att gråta ut till vissa låtar, medan hon med andra ger insikt i att man kan äga sitt liv. Musiken doftar UK och nutida RnB och är efterlängtad på den svenska musikscenen. Skivan är producerad av Stina tillsammans med Kapten Röd och släpptes på den nystartade labeln Same Plate Music.

Live kör hon tillsammans med DJ, backupkör och dansare. Stina och hennes crew har under 2017-2018 turnérat över Sverige och var under sommaren -17 även förband åt Kapten Röd på hans rikstäckande turné ”Hundralappen”.

Stina Velocette och hennes crew har fått mycket uppmärksamhet för sin scenshow – en speciell och viktig leverans av kvinnokraft och pondus.

Hösten 2017 släppte hon singeln ”Ska det va såhär” som fick ett enormt genomslag. Låten skrev Stina inspirerad av alla berättelser som kvinnor delat med sig i och med #metoo – som en hyllning och kampsång till sina systrar. 2018 släppte Stina två singlar; ”Tyckte jag såg dig” och ”Visa från barrikaderna”, även dessa två har fick ett fint mottagande.

Sommaren/hösten 2018 fortsätte Stina att turnera med sitt crew – och gjorde många uppskattade spelningar, bl a på episka Statement Festival. 2019 har Stina bara gjort ett fåtal spelningar och isället fokuserat på att spela in sin fullängsdebut. Albumet ”Nio liv” släpps 27 september. Följ Stina på Instagram för mer info: @stinavelocette

”När jag har gjort musik innan – oavsett om det har varit som producent, låtskrivare eller artist – har jag alltid varit en del av en grupp. Nu har jag gjort tvärtom. Istället för att bolla beats och texter i en replokal med en massa folk har jag bara lyssnat på mig själv. Stått vid Röda sten med en barnvagn och nynnat fram svenska RnB-texter.
Helt utan måsten, helt ifred.”